Чи може бути велика користь від маленького ножа?

Зміст

У колекціонерів ножів, як і представників інших “суто чоловічих” захоплень (туристів, мисливців, рибалок) прийнято злегка іронізувати з приводу “непрактичних”, “надто маленьких” або “сувенірних” екземплярів.

На думку багатьох ножоманів та просто користувачів ножів, найприкрішим для ножа буде порівняння з “іграшкою для дітей” або “брелоком”. 

Зате невмирущою популярністю та увагою користуються великі, брутальні ножі з великими клинками та “тактичними” дизайнами. Хоча практичність саме таких ножів часто визиває певні питання.

Якщо ж вдуматись, перш за все, ніж створений для роботи. Тому його характеристики залежать від пристосованості для виконання конкретних завдань. Мисливські ножі в наш час частіш за все використовують для оброблення здобичі та зняття шкіри. Кухонні – для оброблення різних продуктів. Туристичні – для універсального використання в умовах походу. 

Види ножів можна перераховувати довго. Одні з них призначені для конкретного професійного використання, інші для пікніків та прогулянок.

Будь-який майстер, який працює з ножем, скаже, що важливо, щоби ніж дозволяв робити те, що від нього очікується. Не більше, але й не менше.

Саме тому ми візмемо на себе тягар висказати дещо не популярну думку: “Маленькі складані ножі насправді є дуже корисними, якщо використовувати їх за призначенням”. 

Мало того, в умовах сучасного міста саме ці ножі можуть з повним правом претендувати на цілком гідне місце серед набору речей, які людина носить та використовує майже щодня (так званому “EDC – комплекті”).

Чому маленький клинок – це не іграшка?

Незважаючи на зовнішню “іграшковість”, у використанні невеликих ножів можна знайти раціональні аспекти. Чим менша довжина клинка, тим простіше ним керувати, робити точні розрізи та проколи. Саме тому багато суто робочих ножів (ножі електриків, шевців, закрійників, різьбярів по дереву) мають саме короткі клинки. Навіть серед традиційних мисливських ножів, призначених для зняття шкіри, часто бувають клинки зовсім невеликої довжини.

Крім того, часто на багатофункціональних (багатопредметних, швейцарських) ножах поряд з основним клинком є ​​невеликий допоміжний. Цей клиночок не тільки є резервним на випадок пошкодження головного великого клинка. Він ще й робить ніж ще більш універсальним, дозволяє з більшим комфортом робити деякі точні справи.

Тому зовсім не варто скидати з рахунків мініатюрні ножі. Незважаючи на “іграшковий” вигляд, такий ніж може бути гострим і ефективним саме у тій справі, для якої його призначено. 

Звісно, на відміну від робочих фіксованих ножів, у мініатюрних складаних ножів є один всім давно і добре відомий недолік – їх руків’я частіш за все доволі малі та тонкі. Такий ніж неможливо ухватити як слід, вперти тильник в долоню і прикласти на нього велике зусилля. Його частіше за все утримують тільки пальцями. Однак, різати це не заважає. До того ж саме такий хват (плюс маленький маневрений клинок) дозволяє виконувати більш точні операції. 

Тому, враховуючи, що міські складані EDC ножі частіш за все використовуються саме як різаки (розкрити пакунок, відрізати нитку чи шнур, зняти ізоляцію), не такий вже це і недолік. 

Маленькі ножі рідко призначені для важких робіт. Мало кому прийде на думку рубати ними дрова чи віджимати двері та люки. Ці ножі просто не для того зроблені.

А для чого ж тоді ці маленькі ножі? Де вони будуть найбільш доречні та покажуть себе з кращого боку? Що ж, далі перерахуємо основні (але не усі існуючі) варіанти. 

Варіант 1. Компактний міський ніж

Для багатьох городян саме компактність дуже важлива. Наведемо кілька суто життєвих прикладів.

  1. Великі ножі випирають із кишень, тому їх, наприклад, не дуже зручно носити з діловим костюмом. Та й виглядають “відтопирені” кишені дуже некрасиво. Якщо у вашій організації дрес код, ви це добре знаєте. Коли ви одягнені у костюм, великий ніж точно буде заважати рухам, вимагаючи постійного контролю, догляду за тим щоби ніж не випав з кишені. 
  2. Дуже великою проблемою є можливість втратити ніж (навіть той, що сидить на кліпсі) під час посадки чи виходу з автомобіля чи громадського транспорту. Саме у цей не самий зручний момент дуже просто залишити свій ніж на сидінні таксі чи просто на землі. 
  3. При відвідуванні об’єктів, що охороняються (від концертів до більш серйозних закритих організацій) вам доведеться або здавати свій ніж на вході, чи просто залишити його вдома. Тоді як на ніж-брелок чи ніж-затискач для грошей навіть охорона частіш за все не реагує та не цікавиться ними.  

Тому саме маленький складаний ніж буде для вас гарним рішенням. Як ми вже сказали, існують (та дуже популярні):

  • ножі-брелоки (складані, викидні, та навіть багатофункціональні моделі);
  • ножі-затискачі (кліпси) для купюр;
  • ножі кредитки.

Усі вони дуже просто чіпляються на кільце з ключами, розміщуються у гаманці чи кишені. 

Головне – ці ножі не привертають уваги, коли ви їх носите. 

А коли ви такий ніж дістаєте, щоби використати, для більшості людей вони виглядають скоріш як аксесуар, тому нікого не лякають та не викликають негативу. Навіть жінки, які зазвичай не цікавляться ножами, захоплюються мініатюрними речами такого типу. Їх цікавість привертає мініатюрність та витонченість. Про те що це – ніж, частіш за все просто забувається.

Якщо ж вам таких ножів буде все ж замало, то нагадаємо, що існують спеціальні джентльменські складані ножі, які у складеному стані за розмірами (та виглядом) мало відрізняються від якісної кулькової ручки. Деякі з таких ножів дуже просто носити навіть на нагрудній кишені піджака. Ну а на внутрішній кишені такий ніж взагалі не видно. При посадці на кліпсу ви навіть не будете відчувати його вагу.

Варіант 2. Додатковий (резервний) похідний ніж

Більшість ножоманської спільноти давно визначилася з думкою, що для оптимального складаного ножа, призначеного для використання у місті та під час простих походів “одного дня”, оптимальним буде клинок довжиною 80-90 мм. 

У серйозні походи часто беруть ножі ще більшого розміру (та ваги). 

Для туристів характерна тяга економити вагу спорядження. Тому у багатьоїх групах такий великий ніж (як і сокира) може бути лише один. Більше, ніби то, й не треба.

Але усім, хто ходив у похід, добре відомо, що кожну річ, яку ви взяли із собою у похід в одному екземплярі, дуже просто зламати, втратити, втопити на переправі чи впустивши з човна.

І саме тут маленький та майже невагомий (до 50 г) ніж може стати у нагоді. 

Бо краще мати такий ніж, чим ніякого. Багато справ краще та зручніше робити хоча б таким ножем, чим, наприклад, сокирою (якщо вона залишилась). 

Такий маленький ніж може може взяти із собою буквально кожен в групі. До того ж, маленький ніж може висіти на шиї, лежати десь глибоко у внутрішній кишені куртки чи рюкзаку. Тому й шанси втратити ще й його будуть помітно меншими.

Варіант 3. Ніж – подарунок чи навіть корпоративний сувенір

Якщо вам дарують мисливський ніж, а ви не мисливець, він, швидше за все, буде припадати пилом у шафі. Але невеликий складаний ніж завжди можна носити із собою, знаходячи йому застосування у побуті. Особливо, якщо це, як ми вже згадували, брелок, кредитка, чи кліпса для купюр. До того ж, зростають шанси, що ваш подарунок не забудуть, а дійсно будуть використовувати.

Саме тому подібні брендовані маленькі ножі-брелоки можуть бути гарнішими корпоративними сувенірами, чим традиційні ручки та блокноти. 

По-перше, такий рекламний інструмент буде оригінальний. У вас є шанс, що на відміну від блокнота, у клієнта чи партнера вже не лежить з десяток таких же у шухляді столу. 

По-друге, зростають шанси, що брендований сувенір будуть використовувати, носити із собою, та демонструвати. Уваги та приємних спогадів, позитивного здивування він може викликати більше. Головне, щоби дизайн сувеніра був вдалим, а його якість виготовлення була на гідному рівні.

Джерело – https://grandway.ua 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *