Фундамент для огорожі: на що звернути увагу?

Зміст

Фундамент — це основа будь-якої будівельної конструкції. І огорожа – не виняток. Звичайно, можна закопати декілька стовпців, прикріпити до них дошки, і все – паркан готовий. Та чи буде це мати естетичний вигляд? І головне: наскільки надійна та довговічна така конструкція? Адже саме фундамент під паркан забезпечує стабільність конструкції й запобігає просіданню чи деформації. То на що звернути увагу при виборі та закладанні фундаменту для огорожі?

Особливості ґрунту

Вибір фундаменту багато в чому залежить від ґрунту на вашій ділянці. Якщо ґрунт глинистий, фундамент краще закладати глибше, щоб уникнути деформацій під час морозів. На піщаних ґрунтах варто збільшити ширину фундаменту, аби паркан не просідав. І взагалі, перед початком робіт не завадить провести геологічне обстеження. Нехай це дещо затратно, проте допоможе уникнути неприємних сюрпризів у майбутньому.

Розрахунок глибини фундаменту

Фундамент слід закладати нижче рівня промерзання ґрунту. Якщо цього не зробити, весною можуть з’явитися тріщини через підняття ґрунту під час замерзання. А ще, глибина фундаменту залежить від типу огорожі. Для легких конструкцій достатньо 50-70 см. А цегляні або бетонні паркани потребують не менше 1 метра.

Процес заливки фундаменту: що потрібно знати?

Технологія заливки фундаменту має кілька загальних правил. Їх варто дотримуватися незалежно від вибраного типу.

Основні етапи:

  1. Розмітка. Спочатку потрібно точно визначити місце, де стоятиме огорожа. Це не просто крок, а основа всієї роботи. Важливо правильно розмітити не лише лінії, але й місця для майбутніх воріт.
  2. Риття траншей або ям. Якщо ви вибрали стрічковий фундамент, потрібно викопати траншею по всій довжині паркану. Для стовпчастого варіанту риють ями під стовпи.
  3. Армування. Тут без арматури нікуди. Вона надає фундаменту додаткової міцності, запобігаючи появі тріщин.
  4. Заливка бетоном. Після армування траншею чи ями заливають бетоном. Це фінальний етап. Важливо, щоб бетон був якісним, а робота виконувалася акуратно, з дотриманням технології.

Що впливає на довговічність фундаменту?

Довговічність фундаменту залежить від багатьох факторів. І це не лише правильний вибір типу та глибини. Щоб збільшити термін служби конструкції, використовуйте якісний бетон з правильними пропорціями цементу, піску і гравію та додаванням спеціальних добавок для морозостійкості. Обов’язково забезпечте правильний дренаж і не забувайте про гідроізоляційні матеріали, які захистять бетон від вологи.

Геошурупи: сучасне рішення

Звісно, традиційні методи будівництва фундаменту – це добре. Проте сьогодні з’явилися нові технології, які спрощують процес будівництва. Одним із таких рішень є геошурупи. З їх допомогою можна встановити огорожу в найкоротші терміни. Немає потреби рити траншеї чи заливати бетон. Геошурупи легко вкручуються в ґрунт і забезпечують надійну опору для конструкції. Тому, якщо ви хочете обійтися без зайвих турбот, обирайте геошурупи Львів – сучасне рішення для вашої огорожі, яка слугуватиме багато років.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *