Духовка використовується для запікання або смаження продуктів – м’яса, риби, овочів, випічки та багатьох інших страв. Останнім часом більшість закладів громадського харчування (зокрема кафе, бари, паби, виноробні, піцерії, магазини, заклади охорони здоров’я, готелі, фастфуди та заправні станції) відмовляються цього пристрою на користь більш функціональної та економічної техніки. Найбільш популярними є мікрохвильова піч і турбопіч. Про те, що з них краще обрати, мова піде в цій статті.
Особливості, переваги та недоліки мікрохвильовки
Мікрохвильова (НВЧ – надвисокочастотна) піч – це невеликий пристрій, який найчастіше використовується для розігріву їжі. НВЧ-піч була створена випадково на рубежі 1930-х і 1940-х років під час експериментальних робіт з радіолокації. Перші мікрохвильовки були дуже великими та використовувалися лише у ресторанах.
Сучасні мініатюрні пристрої були популяризовані наприкінці 1970-х років. Фактором, який нагріває їжу зсередини назовні в мікрохвильовій печі, є електромагнітні хвилі. Їх створює магнетрон, розташований у задній частині пристрою. Мікрохвилі довжиною приблизно 12 см (2450 МГц) поглинаються полярними молекулами (вода, цукор, жир). Однак вони не вбираються керамікою, склом, пластиком і повітрям. Електромагнітні хвилі проникають у продукт на глибину 2-2,5 см і наводять частинки їжі у рух. Частки води, що вібрують, жиру або вуглеводів стикаються один з одним, і в результаті тертя виділяється тепло. Саме це робить продукт гарячим.
Повітря у мікрохвильовій печі має температуру навколишнього середовища. Вона нагріває страви нерівномірно. Щоб уникнути ситуацій, коли їжа в одному місці гаряча, а в іншому – крижана, страви розміщують на підставках, що обертаються. Крім цього застосування металевий елемент, що теж обертається, відображає мікрохвильовий промінь. Розташування стрілок та вузлів швидко змінюється і в результаті вся страва прогрівається рівномірно.
Першою основною перевагою використання мікрохвильової печі є короткий час, необхідний для розігріву їжі. Таке рішення економить час та енергію. У мікрохвильових печах можна варити, гасити та запікати продукти, крім смаження. Сучасні мікрохвильові печі оснащені грилем або решітками, що дозволяє отримати продукт з бажаними сенсорними характеристиками, з підрум’яненою скоринкою. Отримані страви мають правильну консистенцію, без ознак стеження чи злипання.
Найчастіше ці печі використовуються для розігріву готових страв. Цей процес відбувається набагато швидше, ніж розігрів у традиційних духовках або на газових та електричних плитах.
Мікрохвильові печі також оснащені такими функціями, як:
- грилювання,
- комбі (суміщення нагріву з функцією гриля),
- розморожування продуктів,
- конвекція тощо.
Завдяки їм мікрохвильова піч багато в чому може успішно замінити духовку. У ній можна не тільки розігрівати страви чи робити гарячі канапки. А ще й готувати запіканки, пироги або торти.
Вчені стверджують, що втрати вітамінів та інших поживних речовин при приготуванні страв з використанням мікрохвильової печі знаходяться на тому ж рівні, що і при традиційній обробці.
Офіційно наукові кола визнають, що мікрохвильова піч не загрожує здоров’ю споживачів. Проте багато досліджень показують, що вживати продукти, що піддаються впливу електромагнітних хвиль, не завжди є найкращим рішенням. Було доведено, що бактерії, сальмонели та лістерії можуть вижити у ненагрітих частинах їжі. Тому такі продукти, як страви з птиці, фаршу, яєць та риби, рекомендується готувати традиційним способом, на плиті або в духовці.
Швейцарський доктор Ханс Гертель опублікував у 1992 році результати експериментів щодо впливу їжі, приготовленої у мікрохвильовій печі, на систему кровообігу та фізіології людини. Висновки доктора Гертеля стосувалися переважно змін, що відбуваються в крові. У людей, які зазнали радіаційного впливу та вживають їжу, приготовлену в мікрохвильовій печі, спостерігалося зниження кількості еритроцитів та лейкоцитів, а також зниження рівня гемоглобіну. Більше того, вчений пояснив, що страви, приготовані в мікрохвильовій печі, містять молекули та енергію, яких немає в їжі, приготовленій традиційними методами.
Мікрохвильова енергія сонця має властивості постійного струму. Мікрохвилі, що штучно створюються, засновані на принципі змінного струму, який змушує кожну молекулу всередині мікрохвильового променя здійснювати мільярди розворотів в секунду. Це створює неприродні молекули. Змінюється форма молекули амінокислоти (білкового компонента) під впливом мікрохвиль. У процесі опромінення в мікрохвильових печах структура молекул їжі руйнується і змінюється. Утворюються нові сполуки, звані радіаційні сполуки зі зв’язками, яких немає у природі. Внаслідок таких змін у структурі їжі тривале вживання продуктів, приготованих у мікрохвильовій печі, може вплинути на лімфатичну систему та послабити імунну систему, яка втрачає здатність захищатися від деяких форм раку. Однак згадані дослідження широко коментувалися та засуджувалися у науковій спільноті. Показання Гертеля були визнані ненадійними та марними.
Федеральне відомство з радіаційного захисту (BfS) офіційно визнало, що вживання їжі, приготовленої в мікрохвильовій печі, не викликає пошкодження клітин або тканин. Під час роботи мікрохвильової печі випромінювання може потрапити в зону навколо дверцят та оглядового вікна. Однак його вплив на здоров’я людини незначний. Незважаючи на запевнення про безпеку використання мікрохвиль, користуватися цим пристроєм варто в міру і дотримуватися можливих запобіжних заходів.
Особливості та переваги турбопечі
Турбопіч – це міні-духовка, яка займає набагато менше місця, ніж духовка стандартного розміру. Вона легко поміститься на невеликому кухонному столі. За функціональністю це найкращий аналог великої духовки, що має такі переваги:
1. універсальність – підходить для приготування страв із будь-яких продуктів. У цьому пристрої можна запрограмувати понад 200 рецептів. Кожна програма буде виконувати запрограмовані послідовні дії, забезпечуючи якісний результат;
2. швидкість – швидке приготування їжі високої якості. Турбопіч працює до 10 разів швидше за класичне теплове обладнання. Це дозволяє швидко готувати на замовлення, що усуває необхідність тривалого зберігання готових страв, що призводить до псування ;
3. енергоефективність – вбудований каталітичний конвектер, що знищує всі запахи, дозволяє встановлювати турбопечі без витяжки. Безвентиляційна технологія приготування значно економить електроенергію. Тому витрати на її експлуатацію значно менші за витрати звичайного обладнання для приготування їжі;
4. простота використання – є сенсорний дисплей, USB, дистанційний пульт, що забезпечує просте кнопкове керування, система самодіагностики. Достатньо один раз внести необхідні програми;
5. практичність в експлуатації та догляді. Екстер’єр – сталь, що має антикорозійні властивості. Фронтальні панелі – із литого алюмінію, матова хромована поверхня. Інтер’єр – нержавіюча сталь;
6. зручність – є ергономічна дверна ручка та знімна нижня підставка для крихт.
Турбопіч дає можливість відкрити заклад громадського харчування де завгодно – як у приміщенні, так і на вулиці, без повноцінного харчоблоку та великого штату кухарів. Завдяки їй можна швидко готувати всілякі страви не тільки зі свіжих заготовок, але й із заморожених напівфабрикатів, які не доведеться попередньо розморожувати. Це зробить меню різноформатним. Зможете порадувати своїх відвідувачів не лише традиційною піцею, картоплею фрі та сендвічами, але й нескладними ресторанними стравами (соковитими стейками з риби та м’яса, смачними гарячими закусками), а також ароматною випічкою (круасанами, булочками чи мафінами). Це значно розширить коло відвідувачів. Збільшення доходів досягається за рахунок високої швидкості приготування та видачі страв, у результаті істотно зростає обсяг їх продажів.